Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Jungfrau Region, TOP OF EUROPE (Jungfraujoch), SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
902  0  0

Svájc

Jungfrau Region, TOP OF EUROPE (Jungfraujoch), SzG3

3801 Fieschertal

2010. augusztus 24. kedd 12:24
2010. július 30. péntek
 46°32'51,014"N   46,547364
  7°58'57,154"E    7,982403

435  15  1  5  2

Sziasztok, Gábor vagyok!

Eddig tudtam visszatartani magamat (ezt a helyet utoljára akartam feltenni, de annyi). Ez a non plus ultra Európában, itt lehet a legmagasabbra felmenni egy közönséges turistának. Konkrétan: a legmagasabb pont: 3571 m, a Szfynx kilátóterasz szintje (általában 3454 m-t szoktak írni, de ez a vasútállomás szintje).

Most először az idejutásról. Interlakenből a kék-sárga vonattal Grindelwaldba, vagy Lauterbrunnenbe, innen a zöld-sárga fogaskerekűvel a Kleine Scheideggig (az Interlaken-i oldalt egyszer mindenképpen ajánlom, lényegesen szebb a kilátás a vonatból). Azt már most szeretném leszögezni, hogy erre a napra már senki ne tervezzen más programot!!. Csak a feljutás (és a lejutás), beleszámítva az Interlaken-i indulást is, kb. 3,5 óra egy irányba! Na, ha már a Kleine Scheideggen vagyunk és van Jungfraupassunk, ne felejtsünk el pótjegyet venni a TOP-ig (ez 2010-ben 53 CHF/fő, 50%-os Jungfraupassos áron). Fontos figyelmeztetés: kb. 14 óra után már nem visznek fel senkit, a népet kell lehozni! A jegyvásárlással se késlekedjünk, mert e miatt csak korlátozottan adnak ki jegyeket. A vonatokon van 1. és 2. osztály is! A Jungfraupass 2. osztályra jó (ez alatt nem a magyar 2. osztályt kell érteni). Még egy észrevétel: a svájci vasutak (kivéve a nemzetközi viszonylatokat, keskeny nyomtávúak (1000 mm), e miatt viszonylag szűk a hely. Nagyobb tömegben elég zsúfoltak a vonatok, a lábak is összeérnek, olyan keskeny a hely. A Kleine Scheideggről a piros vonattal kell felmenni a TOP-ra (a Jungfraupass érvényes az Eigergletscher megállóig, aki itt szeretne kirándulni, annak nem kell pótjegyet váltani).

Az Eigergletscher megállótól a vonat egy kb. 7 km hosszú alagútban halad a végcéljáig. Az egész egy műszaki csoda, ami a tetején létesített építményekben csúcsosodik ki. Addig is felfelé 2 helyen megáll a vonat 5-5 percre, hogy a kilátó ablakokon keresztül a panorámát meg lehessen csodálni (Eigernordwand, Eismeer). Felérve a végállomásig, el lehet csodálkozni, hogy 3450 m-en mit építettek ki a svájciak. Egy teljes vasútállomást, több étterem, folyosóhálózat, Jégpalota (ez egy gleccser belsejében van kialakítva), lift (még 100 m-el visz feljebb), kilátóterasz csillagvizsgálóval, stb. Az ingyenes WC-k itt is megvannak. Ha leértünk az alagutakhoz, mind a két irányban elhagyhatjuk a zárt helyet (néhány perc pihenés ajánlott a büfében, aklimatizálódni a magassághoz). Ha a Plateau felé megyünk, akkor útba ejthetjük a Jégpalotát is. A Plateau-ról szó szerint fantasztikus kilátás van.

(Fontos figyelmeztetés: JÓ napszemüveg nélkül meg se próbáljon ide jönni senki, 10 perc után már nem lát semmit, olyan erős a nap.) Jól látszik az Aletschgletscher is. A másik oldalon kijőve hosszabb túrát is tehetünk, kb. 2 km-re van egy menedékház, addig szépen karbantartott úton lehet sétálni. Ezen az oldalon sok pénzköltési lehetőség van (lesikló kötélpálya, ródlipálya, stb., elég horror áron). Jó időben nem kell nagyon felöltözni, akár rövid ujjú ingben is lehet sétálni, de min. 25-ös faktorú napvédő krémmel (tejjel) még Kleine Scheideggnél be kell kenni magunkat, az ajkunkat és orrunkat akár ennél erősebb stifttel!!! 20 perc alatt le lehet égni, lerohanni pedig nem szabad innen! Ha ezzel is végeztünk, akkor fel lehet menni a TOP-ra, ez a Szfinx kilátóterasza. Itt lefényképeztethetjük magunkat (saját géppel) a felirat előtt: 3571 m-en JÁRTUNK!!! Ez tényleg a csúcs!!!! Többet erről nem írok, vagy átéli az ember ezt az érzést, vagy nem.

Lefelé menet arra kell figyelni, hogy ne szoruljunk be a tömegbe, ezért ne várjuk meg az utolsó vonatokat (ennyit lehet engedni az egészből). Ha leértünk, akkor javasolt egy azonnali frissítő fürdő (ha van rá lehetőség) és egy jó órás pihenő (gondoljunk bele: kb. 3000 m szintkülönbséget győztünk le aznap, ez sokakat megviselhet, még ha nem is jön ki azonnal, valamint az igen intenzív nap volt úgy egyébként is, a kb. 7 óra utazás, a sok látnivaló, az intenzív benyomások, behatások (az erős fény, a szintkülönbség), még az erősebb szervezeteket is igénybe veheti. Ha ezt betartjuk, másnapra üdén ébredhetünk és folytathatjuk a Jungfraupassolást.

Top of Europe, Jungfraujoch
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Jungfrau Region, TOP OF EUROPE (Jungfraujoch), SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:05 Asztro Klub(2020)

TV2
08:45 MOKKACINOMagazinműsor (2020)

film+
08:40 Két hét múlva örökkéAmerikai vígjáték (2002)

Cool
08:30 CSI: New York-i helyszínelőkAmerikai-kanadai krimisorozat (2012) (9. évad 16. rész)

Viasat 3
08:05 AgymenőkAmerikai vígjátéksorozat (2013) (6. évad 17. rész)

Mozi+
09:25 Az igazi csodaAmerikai dráma (2017)

RTL II
09:00 Vészhelyzet: Gondoskodom, tehát vagyokAmerikai filmsorozat (2005) (11. évad 12. rész)

SuperTV2
08:15 Több mint TestŐrÉletmódmagazin (2020)

Paramount Channel
08:50 Melinda és MelindaAmerikai vígjáték (2004)

Duna Televízió
08:40 Drága doktor úr: A szerelem nincs korhoz kötveOlasz vígjátéksorozat (2000) (52/50. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!