Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

WorldWalk utazási blogja
83  0  0

Szenegál

Louga

Louga, Rue Thierno Mountaga TALL

2008. november 8. szombat 21:29
2008. november 3. hétfő
2008. november 4. kedd
 15°36'55,832"N   15,615370
 16°13'17,500"W  -16,221388

572  7  0  5  2

Varjak! Nádd má, varjak! Ez még Noakchott-ban hangzott el. Alkonyatkor figyeltünk fel a varjúcsapatokra. Úr Isten! Ilyen létszámban még otthon sincsenek, több ezren nyüzsögnek az égen, és mintha egy kicsit nagyobbak lennének, mint odahaza. Azután egy-két varjú lejjebb szállt. Huh, tényleg nagyok, dünnyögtem. Ezután jött a nagy megvilágosodás. Óriásdenevérek!!! Azaz szép magyar néven, repülő kutyák. Éjjel aktívak, rajokban mennek kaját szerezni. Saint-Louisban láttuk őket nappal pihenni. Óriásfákon csüngenek fürtökben, szinte egymást ölelve próbálnak aludni.

Sült denevért nem sikerült találnunk. Különben állandóan gondunk volt Saint Louis-ban az étkezés. A butikok szerény és monoton konzerv kínálata már unalmas volt, a vendéglők pedig két rétegben találhatók. Az egyik réteg a tehetősebbeket és a turistákat szolgálja ki. Ezek drágák. A másik réteg a szegényeké. Ezeket nehéz megtalálni, sokszor elgyalogoltunk mellettük és nem is sejtettük, hogy a bádogból és nádból összetákolt épületben restaurant található. Ezekben már olcsón lehetett enni, főleg rizses halat. Láthatóan nagy volt a döbbenet amikor beleptünk a helyieknek fenntartott vendéglátó egységbe. Egy-két helyen elvihető kaját is sütögettek a helyiek. Összetrancsírozott sült birka, papírba csomagolva.

Ha mar a gusztustalan dolgoknál tartunk. Gusztustalan? Nekünk szépek és izgalmasak voltak. Az óriáspókok. A gusztustalan jelzőt meghagyom az arachnofóbiásoknak, akiknek a Saint-Louis utáni néhány kilométert nem ajánlom. Mocsaras vidék, sűrű bokros tereppel. A bokrok között hatalmas hálók feszülnek és a hálók közepén ott ül a rém. Szerintem rokonságban vannak az otthoni darázspókokkal. A sok tücsöknek és sáskának köszönhetően olyan nagyra nőnek, hogy inkább nem raktam oda az ujjamat méretaránynak. Ezek a kis kedvencek kb. 8-10 cm-esek, és tele van velük ez a szakasz.

A következő élményünk sem aperitifnek szolgál. Még amikor a sivatagot jártuk, hiányoltuk a dögkeselyűket. Főleg Nouadibhou és Noakchott között mondogattuk, hogy nem lenne csoda, ha a fejünk felett köröznének. Saint-Lois-ban sasokkal már találkoztunk. Nem vicc, a város tele van nagy testű sasokkal, néha tucatszám lehet őket látni és valószínűleg nekik köszönhetően nem lehet találkozni patkánnyal. Két nappal ezelőtt a várost elhagyva öcsém figyelt föl a kopasznyakú, sasoknál is termetesebb madarakra. Éppen egy döglött kecskén lakmároztak. Az egyik sajnos, ahogy észrevett minket, elrepült. Egy kissé meglepődtünk a közel egy és fél méteres szárnyfesz távolságon. Nagy dögök. A másikat szinte utolsó pillanatban sikerült lefényképeznem. Utána messziről láttuk, hogy tényleg keringenek az égbolton, lassan köröznek a dög fölött.

Meg Saint-Louisban írtunk a Baobab azaz majomkenyérfákról és említettük hogy valószínűleg majd találkozunk szép nagy példányokkal is. És tényleg, mind többször lehet ezeket a bizarr fákat látni. Nekem, ezekről a fákról, főleg alkonyatkor, Tim Burton mesefilmjei jutnak eszembe. Lassú növekedésű fák, tehát az óriások már megéltek néhány ezer évet. Az igazi matuzsálemekkel valószínűleg nem fogunk találkozni, nem esnek útba, de az itt látható példány is már több mint lenyűgöző. Ekkora fát még nem láttunk. A virága is groteszk, durva száraz, de bársonyos. Szerintem a szárazvirágkötészet fel tudná használni. A termést, amit egy utcai árustól vásároltunk, eddig csak csipegettük. Öcsémnek köszönhetően, most már isszuk is. Addig kísérletezgetett a baobab ital készítéssel, míg végül egészen finom, üdítő italt sikerült előállítania.

Oszd meg ezt a helyszínt: Louga

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
02:10 Adele - Az interjúAmerikai zenés film (2021)

TV2
00:45 Dr. Csont: Túlélő a szappanbanAmerikai krimi sorozat (2012) (8. évad 18. rész)

film+
01:45 ÉletAmerikai film (2017)

Cool
00:00 Nyomtalanul: Bosszúból?Amerikai krimisorozat (2004) (3. évad 4. rész)

Viasat 3
02:55 Doktor HouseAmerikai drámasorozat (2010) (7. évad 5. rész)

Mozi+
01:10 HalálfutamAngol,német,amerikai akció film (ismétlés) (2008)

RTL II
23:55 Vészhelyzet: Nyomás alattAmerikai filmsorozat (2007) (14. évad 5. rész)

SuperTV2
00:20 STV2 Tények esteMagyar hírműsor (2022) (101. rész)

Paramount Network
01:50 PróbatételAmerikai thriller (2007)

Duna Televízió
00:35 ZooSzlovák családi filmsorozat (2015) (33. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!