Menü betöltése...
TV műsorUtazásK!SS* Piran
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Ildikó Kiss utazási blogja
116  0  0

Szlovénia

K!SS* Piran

6330 Piran, Ulica IX. korpusa 29.

2013. szeptember 3. kedd 00:27
2013. július 23. kedd
 45°31'39,506"N   45,527501
 13°34'18,771"E   13,571742

34  9  0  4  2

Egyszer kirándultunk is a szlovéniai háromnapos nyaralásunk alatt, de csak Piran-ig jutottunk. Ott felmásztunk az erődre és fentről gyönyörködtünk a városban. Csodálatos kilátás nyílt onnan a tengerre is, ahol éppen egy fenséges ötárbócos vitorlás ringatózott a távolban. Mint később megtudtuk a neves „Royal Clipper”- hez volt szerencsénk. Ez az egyetlen vitorlás a világon, amelynek öt hatalmas árbóca van és nem csak a legnagyobb, de a leggyorsabb vitorlás is egyben. 1999- ben építették a hajót és luxemburgi zászlóval hajózik a nemzetközi vizeken. (228 utas befogadására képes, 134 méter hosszú és a maximum sebessége 16 csomó.) Állítólag éppen Velencébe tartott.

Egy kisebb öbölben alattunk kristálytiszta vízben lubickoltak és ugráltak fiatalok az egyik motorcsónakról. Kicsit irigyeltem is őket, mert nagyon nagy volt a hőség és már a sóvirág is kiült a homlokunkra. Ezért le se mentünk a főtérre, hanem elindultunk strandot keresni.

Piran főterét csak azért akartam megnézni, mert ott található az a velencei típusú piros ház, amit egy szép pirani lány ajándékba kapott! A legenda így szól: Hajdanán, egy daliás vadászgyerek szíve szerelmének csodaszép virágokat vitt, hogy meghódítsa a pirani leányzót. Igen ám, de konkurenciája akadt, egy gazdag velencei kalmár, aki a mezei virágoknál kissé értékesebb holmikkal halmozta el a lányt. S a nő bedőlt az arany talmi csillogásának, mérhetetlen szomorúságot okozva a vadásznak, akinek még azzal is tőrt döfött a szívébe, hogy a lány szemébe nézve kinevette, megalázta. Hősünk azonban nem hagyta annyiban a dolgot, s küzdött a lány szerelméért. Jó lehetőségnek tűnt a hírhedt Zöld vadász javaslata: megszerezni a Zlatorogot, az aranyszarvú mítikus kecskebakot, akit a a szlovén sörökről ismerünk. A monda szerint a Zlatorog arany szarva a Triglavban elrejtett kincs kulcsa és ő azzal akart hozzájutni a gazdagsághoz. Egész éjjel keresték, s reggelre rá is bukkantak a nemes kecskére. Sőt, el is találták, de a megsebzett állat menekült, fel a hegyekbe, a sziklafalon. Ahogy szaladt, a vérét hullajtotta, de csodák csodájára a vércseppekből meseszép, gyógyító hatású virágok nőttek. A Zöld vadász tudta, hogy baj lesz, ha a kecske eszik a virágból, s siettette a fiút, hogy mielőbb végezzen a vaddal. Sajnos, a vadász nem tudott közel férkőzni, s a kecskebak fejét lehajtotta, s leharapott egy virágot. Ettől új erőre kapott, s most az üldözöttből üldöző lett. A fiút elvakította az aranyszarvak fénye, a kecske nekirohant, s mielőtt ő lökte volna meg a kecskét, a bak taszította őt a mélybe. A Júliai Alpok szerelmi tragédiája betetőzött, Rómeó húzta a rövidebbet. Júlia meg pöffeszkedhetett a szép házban. Ennyi!

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Róma és Nápoly - Örök városok, örök élmények23% kedvezmény!3980 Ft helyett: 3065 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
2 szavazat átlaga: 4
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Fucskár Ágnes
Magyarország rejtőzködő kincsei
23% kedvezmény!6500 Ft helyett: 5005 Ft
Bali - A legjobb szigetjáró útvonalak23% kedvezmény!3490 Ft helyett: 2687 Ft
Farkas Zoltán
Délvidék és Belgrád
23% kedvezmény!3400 Ft helyett: 2618 Ft