Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Séta Monastir-ban

Bourguiba mauzóleum
3

A Bourguiba mauzóleum a Séta Monastir-ban elnevezésű útvonal harmadik helyszíne.

Tunézia

Bourguiba mauzóleum

Monastir, Rue Mesjed Essira

2013. július 23. kedd 18:20
2012. július 18. szerda 15:00
 35°46'42,436"N   35,778315
 10°49'42,310"E   10,828281

456  13  0  5  1

Történelem leckénket 1957-nél hagytuk abba, amikor Habib Bourguiba ( الحبيب بورقيبة ), teljes nevén Habib Ben Ali Bourguiba, a franciákat elűzve, a Tunéziai köztársaság elnöke lett. Nagyon érdekes és mozgalmas életet élt, ezért megpróbáljuk nemcsak röviden bemutatni az életútját.

1903. augusztus 3.-án született itt, Monastirban, Habib Bourgiba katonatiszt és anyja Fatuma Ali 8. gyermekeként. Szülei szegény családból származtak és szerették volna, ha gyermekük többre viszi és sokkalta iskolázottabb lesz náluk. 1913-ban édesanyja meghalt, ennek ellenére ő mégis továbbtanult a rangosnak számító Sadiki College of Tunis iskolában, ahol 1924-ben szerzett diplomát. Ezután beiratkozott a párizsi Sorbonne egyetemre, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Mathilde Lefras-al, akit később Moufida Bourguiba néven ismert meg Tunézia.

1926-ban édesapja meghalt, rá egy évre, 1927. április 9.-én megszületett első gyermeke, ifjabbik Habib Bourgida. 1927-ben még politikai tanulmányokat hallgatott a Free School of Political Science-ben. Ezek után visszatért Tuniszba, ügyvédi hivatásának gyakorlására, valamint ekkoriban lett a Destour párt tagja, mely támogatja az ország függetlenségére hivatkozó törekvéseket. Számos cikket ír különböző nacionalista újságoknak, mint pl. a La Voix du Tunisien, vagy a L'Étendard Tunisien. 1933. május 31.-én azonban a nacionalista újságokat betiltják. 1934.március 2.-án a Destour párt azonban felbomlott, kettészakadt két külön ágra, egy a régi hagyományokat követő és egy az új irányvonalas Neo-Destour pártra, melyben Bourgiba lett a főtitkár.

A 30-as évek végét, a 40-es évek elejét az országot a tűntetésekkel, a politikai zavargásokkal, a forrongással és sok összetűzésekkel, letartóztatásokkal lehetne röviden jellemezni. Bourguibát is többször letartóztatják, annak ellenére, hogy ő mindvégig a békés tárgyalások mellett állt ki. A II.világháború alatt természetesen megpróbált haverkodni a németekkel, hogy a segítségükkel kiűzzék a franciákat, de ez nem jött össze neki és 1942. november 18.-án bebörtönözték Lyon-ban.

1943. április 18.-án tért vissza Tunisz-ba, -egyébként Benito Mussolini kérésére engedték szabadon, aki abban bízott, hogy segít majd a lázadók megfékezésében. Utána kicsit zavarossá válik a történet, nem egészen tudjuk pontosan, hogy a franciák mikor tértek vissza, csak azt, hogy Bourgiba engedélyt kért egy mekkai zarándoklatra valamikor 1945-ben, amit viszont elutasítottak. Egy álcázott lakókocsival azonban Líbián keresztül elhagyja az országot és 1945. március.23.-án megérkezik Egyiptomba, pontosabban Kairóba. Itt csatlakozik az Arab ligához, majd New York-ba megy az ENSZ-hez és tulajdonképpen körbeutazza a fél világot, hogy politikai támogatókat keressen céljai eléréséhez, azaz Tunézia függetlenné válásához. Útjai azonban sikertelenek, 1951. december 15.-én ugyanis aláírnak egy paktumot, miszerint Franciaország és Tunézia jelenlegi kapcsolata végleges.

1952. január 18.-án fegyveres lázadás tör ki, Bouguibát 2 évre száműzik. házi őrizetbe kerül, pártját pedig betiltják. 1954-ben, azonban Pierre Mendes France került hatalomra Franciaországban és a dolgok kezdtek megváltozni. Újraindultak a tárgyalások, melyek pozitív eredménnyel végződtek. 1956. március.20.-án aláírják a Tunézia függetlenségét elismerő dokumentumokat.

1958. február 8.-án azonban a franciák lebombáznak egy falut, ahol 72 ember esik áldozatul.A bombázás oka egy területi vita, miszerint Bizerte nevű falu nem képezi Tunézia részét, hanem fontos francia, haditengerészeti kikötő. Bizerte csak 1963-ban kerül visszacsatolásra.

Bourguiba rengeteg reformot indított útjára és valósított is meg. Ilyenek voltak többek között:

-Az ingyenes oktatás,

-Az egészségügy,

-Megtiltotta a többnejűséget,

-Engedélyezte a válást,

-Engedélyezte az abortuszt,

-Modernizálta a közigazgatást,

egyszóval egy modern államot épített fel, a gyarmatosítók után megmaradt hamvakból.

Most sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor valójában miért is bukott el, miért is buktatták meg mégis, hiszen olyan sok jót tett az országgal. Teljes mértékben elfojtotta a gazdasági és társadalmi fejlődést. Kizsigerelte az embereket az újabb és újabb adókkal. Folyamatosan beavatkozott az energiaárakba. Barátok és ismerősök kezére játszotta az összes jövedelmező iparágat. Az ország iparilag és turisztikailag fontos területeit ő maga és a családja birtokolta.

# 505.

u.i.: Annyira belemerültünk a francia fordításba, hogy magáról az épületről egy szót sem ejtettünk, úgyhogy jöjjön pár mondat erről is.

Tulajdonképpen ami márványnak látszik, az márvány, ami aranynak látszik, az aranyozott, s ami kristálynak látszik, az kristály is. Az épület jobb oldalán lesz a bejárat, itt pár fickó ül a padon, s nagyon szívélyesen, pár petákért körbevezetnek minket az épületben, s meglepően jól beszélnek angolul.

Ők vittek fel minket az emeletre is (ami egyébként le van zárva), ezért látható két szemszögből lefényképezve a csillár (amit fel is kapcsolnak pár fénykép erejéig), illetve maga az elnök végső nyughelye. Áll ott egy szék is, előtte kisasztal, rajta a Korán. Emberünk elmondása szerint, nagyobb ünnepeken a mauzóleumot bezárják egy rövid időre, ilyenkor valaki felolvas az elnöknek a Koránból.

Egy kisebb múzeum is található az épületben, ahol rengeteg fénykép van elhelyezve, illetve pár nagyon is, az elnökre jellemző ruhadarab, amit úgymond politikailag igen fontos eseményeken viselt.

Az itt lévő idegenvezetőemberek őrzik egyébként egy másik fontos helyiség kulcsát, ami nem más, mint a water-closet.

Egy másik érdekes tény, amit itt tudtunk meg, s most megosztjuk mindenkivel, hátha valami újdonságot is mondunk ezzel valakinek.Feltűnt ugyanis, hogy maga a nyughely nem Mekka felé néz, hanem pontosan merőleges rá. Ennek az az oka, hogy a nyugati temetkezési kultúrával ellentétben, a halottak a koporsóban nem hanyatt fekszenek, hanem az oldalukon, egyik kezük tenyérrel felfelé a fejük alatt és az arcukkal néznek Mekka felé.

A műholdas képen egyébként jól elkülöníthető, hogy melyek a régebbi, és melyek az újabb sírok, hiszen az újabbak pontosan párhuzamosak a mauzóleummal, míg a régebbiek kicsit össze-vissza hatást keltenek. Kicsit szürreálisan megjegyezve, mire nem jó manapság a műhold, no meg a GPS.

...és egy másik kérdés is felvetül ilyenkor: Mekkában merre néznek a Mecsetek és a sírok. Egyszer utánajárunk, s elzarándokolunk. ,-)

Oszd meg ezt a helyszínt: Bourguiba mauzóleum

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Edith Eva Eger
A döntés
22% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 119 Ft
Legszebb útvonalak
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
13:25 A Konyhafőnök - Zé közbelép!Gasztroreality (2021) (8. évad 11. rész)

TV2
12:30 Walker, a Texas-i kopóAmerikai akciófilm-sorozat (ismétlés) (1993)

film+
14:45 Bolondos dallamok - Újra bevetésenAmerikai kalandvígjáték (2003)

Cool
12:45 Cobra 11: Élet és halál közöttNémet akciófilm-sorozat (2018) (24. évad 11. rész)

Viasat 3
12:35 Doktor HouseAmerikai drámasorozat (2005) (2. évad 14. rész)

Mozi+
13:00 Nyerő párosAmerikai akciófilm (1997)

RTL II
12:55 Segítség, bajban vagyok!: A kiállhatatlan anyósMagyar realitysorozat (2013) (50. rész)

SuperTV2
12:30 Jóban RosszbanMagyar filmsorozat (ismétlés) (2005) (4092. rész)

Paramount Network
12:30 Cobra 11Német detective (2004) (15. évad 1507. rész)

Duna Televízió
12:35 Nemzeti Sporthíradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!