Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Séta Prágában

Vencel tér - Prága
5

A Vencel tér - Prága a Séta Prágában elnevezésű útvonal ötödik helyszíne.

Csehország

Vencel tér - Prága

110 00 Prága, Václavské náměstí 50.

2013. augusztus 11. vasárnap 17:38
2012. augusztus 26. vasárnap 13:30
 50°04'51,652"N   50,808760
 14°25'41,993"E   14,428193

2665  12  0  4  1

A tér története egészen 1348-ig nyúlik vissza, hiszen V. Károly ekkor alapította Újvárost. Az Óvárosnál mintegy kétszer nagyobb kiterjedésű kerületet egykor főként kereskedők és kézművesek lakták, ez a tér pedig nem volt más, csak egy lópiac. Az 1800-as évek végén az Újváros jelentős részét lebontották és teljesen újjáépítették, s tulajdonképpen ekkor alakult ki a mai arculata is.

Bár a Vencel tér körüli épületeket javarészt szállodák és éttermek foglalják el, azért a tér még fontos kereskedelmi központ is. Séta közben azonban ne csak a lábunk elé nézzünk, vagy csodáljuk a pompás virágágyásokat, hanem pillantsunk fel a házakra, a homlokzatukra és megláthatjuk a tér átalakításakor, a XX. század elején épült házak, a korukra jellemző cseh iparművészet néhány remekét.

Sok épületnek van sötét, fedett árkádja, amely üzletekbe, színházakba, mozikba vezet. Ne féljünk bemenni, néha furcsa dolgokra is rácsodálkozhatunk. Ha Ti is itt kezditek majd a sétátokat, kezdjétek el figyelni a pénzváltók árfolyamait is. Mi akármerre is csámborogtunk a városban, itt váltottak a legjobban, a tér múzeum felőli oldalán, de azért érdemes körbenézni persze.

Lássuk magát a teret, - mely 682 méter hosszú és közel 60 méter széles - ahol a Nemzeti Múzeum előtt, mindjárt a mindenki számára jól ismert, 1912-ben emelt Szent Vencel bronz lovasszobra látható. Szent Vencel, a Přemysl fejedelem, (akit bátyja, Boleslav ölt meg) Csehország védőszentje.

A szobor Josef Myslbek, a késő XIX. századi vezető cseh szobrász munkája. A talpazaton számos más, cseh védőszent alakja áll, mint pl.: sv. Ludmily, sv. Anežky České, sv. Prokopa és sv. Vojtěcha. (sv. szent)

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a legfontosabb látnivalókat itt, a Vencel téren. Folytassuk hát a sétánkat a téren lefelé, háttal a szobornak.

Az első dolog, amibe szinte belebotlunk, de, ha nem figyelünk, akkor simán elsétálunk mellette. Ez a dolog, közismertebb nevén: a kommunizmus áldozatainak emlékműve, nem más, mint egy egyszerű márványtábla az egyik virágágyás végében, viszont pontosan ott van, ahol Jan Palach 1969.január 19.-én felgyújtotta magát a rendszer elleni tiltakozásaként. A bársonyos forradalom óta emlékhelyként ápolják és zarándokutak, fáklyás menetek végcélpontja. Az emléktáblát 1989-ben helyezték ide. Feltűnik rajta egy másik név is, róla azonban nem tudunk semmit. :-( 1989. novemberében pedig a rendőri erőszak ellen itt tartott tiltakozó megmozdulás vezetett a bársonyos forradalom kirobbanásához és végül a kommunista rendszer megdöntéséhez.

Bal kéz felé az első kis utcában áll a Lucerna-palota, melynek legfőbb érdekessége nem az, hogy a XX. század elején épült, hanem az, hogy Václav Havel édesapja építtette! Ma bevásárló- és szórakoztató-központ működik benne.

Sétáljunk tovább, amíg el nem érjük a Tramvaj 11 kávéházat, ami nem más, mint egy régi, piros villamos, ami talán arra emlékeztethet, hogy a téren régen valóban járt a villamos. 1980-as megszűnése valószínűleg a metro megépülésének köszönhető, hiszen két megálló is van a két tér végében: a Muzeum és a Mústek.

Jobb kéz felé, a 29. szám alatt az 1903-1906-ban épült Hotel Evropa fényűzően díszített homlokzatát érdemes megcsodálni. A szállodák aranykorának csodálatosan megőrzött emléke.

Bal kéz felé pedig a Vodičková utca sarkán a Wiehl-házat, melyet 1896-ban fejeztek be. Az ötemeletes épület szép neoreneszánsz stílusban épült, loggiával és színes sgraffito díszíti. A szecessziós ablakok egy részét Mikulaš Aleš tervezte.

Vele jobbra szemben, az utca túloldalán, a Jindřišská utca sarkán áll a Generali biztosító épülete, érdekessége pedig az, hogy Franz Kafka 10 hónapon át itt dolgozott, mint biztosítási ügynök. Szerencsénkre nem futott be nagy karriert, így legalább megismerhettük, mint kiváló írót.

A tér végének a jobb oldalán áll a Koruna-palota, mely 1914-ben épült, ma úgymond bevásárlóközpont és irodaház. Saroktornyát korona díszíti. Nagy melegben érdemes kicsit betérni, hűsölni, vagy nyalni egy fagyit. A téren egyébként rengeteg presszó, söröző, bár, fagyizó és gyorsétterem található, kinek mi az igénye. Mi a sült kolbászt vettük ízlelőbimbóink górcsöve alá, fincsi volt. :-)

# 514.

Oszd meg ezt a helyszínt: Vencel tér - Prága

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Bartos Erika
Bogyó és Babóca - Mese az elveszett nyusziról
21% kedvezmény!3 790 Ft helyett: 2 994 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
23:45 RTL Híradó - Késő esti kiadásHírműsor (2023)

TV2
23:25 ÚjratervezésMagyar magazin műsor sorozat (2020) (3. évad 16. rész)

film+
00:00 Álom doktorAmerikai horrorfilm (2019)

Cool
23:00 Gyilkos jellemDán krimisorozat (2021) (2. évad 6. rész)

Viasat 3
23:15 NászfrászAmerikai romantikus vígjáték (2007)

Mozi+
00:10 Sötét múltAmerikai akció film (ismétlés) (2022)

SuperTV2
23:20 RespectAmerikai,kanadai zenés film (2021)

Paramount Network
23:30 Vanília égboltAmerikai dráma (2001)

Duna Televízió
22:50 KenóJáték (2023)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
1 szavazat: 4 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!