Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Csókakő vára, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
865  0  0

Magyarország

Csókakő vára, SzG3

8074 Csókakő, Zrínyi utca 7.

2014. szeptember 30. kedd 10:47
2014. szeptember 28. vasárnap
 47°21'37,247"N   47,360208
 18°16'38,890"E   18,277331

187  16  0  5  1

Sziasztok, Gábor vagyok!

Az elsődleges cél ez a hely volt a múlt vasárnapi kirándulásunkkor.

Az idő fantasztikus volt, igazából a hellyel sem volt probléma, ami nem igazán tetszett, arra majd később visszatérek.

Maga Csókakő hazánk egyik legrégebbi települése, már a honfoglalás előtt lakott volt, ez elsősorban a stratégiai elhelyezkedése miatt alakult így. A Tihanyi alapító levélből ismert Hadi utat (»FEHERUUARU REA MENEH HODU UTU REA«) az itt elhaladó, ténylegesen nemzetközi úttal azonosítják (és már a római korban is létezett). Egy egész várrendszer védte ezt az utat, ennek egyik eleme ez a vár.

A vár élete eléggé zaklatott volt, a tulajdonosok folyamatosan cserélődtek. A török hódoltság után elvesztette jelentőségét és le is rombolták. A település egy része a már Mórnál említett Lambergek birtokában is volt (1750-től).

Csókakő egy zsáktelepülés, a Székesfehérvárt Győrrel összekötő útról kell letérni és kb. 2 km után már ott is vagyunk. Az út egészen a vár alá megy, itt hatalmas parkoló található (ingyenes). A parkoló felett egy jó piknikező hely, mellette egy játszótér található. A játszótér mögött egy nagy szabadtéri mise hely is van, mivel Csókakő része az ún. Mária utaknak. Jobbra egy volt kőbánya területe van. A parkolóban található egy büfékocsi, elsősorban a kürtőskalács a profilja. Finom, de egy kicsit drága (500 Ft/db). A parkolóból kétféle módon juthatunk fel a várba.

a./ Egyenesen megyünk tovább (ekkor a vár balkéz felől található) egy völgyben, a kék jelzésen. Viszonylag hamar le kell erről ágazni és egy igen meredek és hosszú lépcsősoron kell a várhoz felmenni. Igen látványos a belépő is, mivel egy sziklahasadékon kell átkelni és onnan igen szép a kilátás a Bakony felé. Amúgy ez a hasadék mesterséges, a vár építésekor csinálták, hogy a másik három oldalon a meredek sziklafalak miatt vésett várfalak itt is védve legyenek.

b./ A másik út kényelmesebb, de kevésbé látványos. Ekkor a vár a jobb kezünk felé esik. A kürtőskalácsos mellett kell balról elmenni, majd kb. 50 m után jobbra fordulva a nagyon szép házak között az erdő vonaláig menni. Itt jobbra kanyarodva feljutunk a vár kapuzatához.

Szerintem az a./ változat a szebb, én persze arra mentem.

Felérve a várhoz kellemesen tapasztaljuk, hogy ingyenes a belépés. Innen kezdődnek a problémáim. A közelmúltban adták át a felújított diósgyőri várat. Ott derült ki, hogy hazánk (ha jól értelmeztem a dolgot) kilépett a Velencei Chartából a miatt, hogy az abban foglaltak ne legyenek kötelezőek ránk. Ennek röviden az a lényege, hogy egy történelmi épületet csak bizonyos szintig lehet rekonstruálni, annak túllépése már történelem hamisítás is lehet. Ott ezt alaposan túllépték, mint ahogy itt is. Az eredeti vár maradványokból szinte semmit nem lehet látni, gyakorlatilag újjá lett építve az egész. Az új részeket fehérre festve jelzik, így az egésznek van egy halott fehér jellege. Azon el lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb megoldás, főleg idegenforgalmi szempontokból, mert lehet, hogy a rom maradványokra a kutya sem lenne kíváncsi, a (remélhetőleg) eredetihez közeli helyreállítás meg látványosabb, jobban érzékelhető a volt állapot. De nem az igazi. Mindenesetre igen sokan voltak turisták, ami elsősorban a jó idő számlájára írható, de akkor is el kellett jönni ide.

De vissza a várhoz. Ha bejutottunk a várba, akkor a lépcsőzés továbbra sem marad el, egészen a tetejéig lépcsőzni kell. Innen viszont pazar kilátás van. A Bakony irányába nagyon messzire ellátni, a körülöttünk lévő erdők pedig harsány zöldek voltak a sok eső miatt. Na erre a látványra semmi panasz nem lehetett.

Visszatérve a parkolóba, a piknik téren jól beebédeltünk, Lili egy jót játszott a játszótéren, majd tovább indultunk Kisbér felé.

A vár felújításával kapcsolatos észrevételeim a magán véleményemet tükrözik (az írói munkásságom része), szerintem jó időben egyszer mindenképpen el kell jönni ide. A vár meglátogatása után a kék jelzésen egy szép túrát is lehet tenni a Vértesben. A faluról meg lerí a jólét, zsákfalu létére szerintem igen jómódú (egészségükre!, de tényleg).

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Ács László
Bali és Indonézia Kincsei
23% kedvezmény!6300 Ft helyett: 4851 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
04:25 Barátok köztMagyar filmsorozat (2019) (9397-9398. rész)

TV2
04:30 Alex felügyelő: A titokLengyel krimi-sorozat (ismétlés) (2012) (III. évad 3. rész)

film+
05:30 NagytudásúakFrancia vígjáték (2013)

Cool
05:00 Gyilkos ügyek: ÍtélethirdetésAmerikai krimisorozat (2015) (IV. évad 18. rész)

Viasat 3
06:00 TeleshopTeleshop teleshop (2016)

Mozi+
06:15 TELESHOPTeleshop teleshop (2019)

RTL II
06:00 CSI: Miami helyszínelők: Haver, hol a vőlegényem?Amerikai krimisorozat (2009) (VIII. évad 6. rész)

SuperTV2
04:25 Csapdába csalvaNémet doku-reality sorozat (2010) (III. évad 73. rész)

Paramount Channel
06:25 Moulin RougeAusztrál movies - musical (2001)

Duna Televízió
04:20 Himnusz
Velence - Nyitott Szemmel városkalauz23% kedvezmény!5800 Ft helyett: 4466 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Montenegró23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Elekes Tibor
Erdély útikönyv "SC"
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Szilágyi Palkó Pál
Erdély legszebb túraútvonalai - Túrázók nagykönyve
23% kedvezmény!5999 Ft helyett: 4619 Ft