Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 16 - Tálod (Thalad) falu
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
183  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 16 - Tálod (Thalad) falu

8291 Nagyvázsony, 7311

2012. április 4. szerda 17:21
2011. augusztus 31. szerda
 46°58'44,531"N   46,978898
 17°39'38,627"E   17,660591

311  9  1  5  2

Pula falu határában, Tálod-völgyben, a Veszprém-Tapolca közötti úttól délre található. A tálodi kolostort pálos rendi szerzetesek alapították.

Az egykori Tálod falu temploma a Bakony sűrűjében, a Vázsonyi-Séd patak mellett, Nagyvázsony közelében található.

A falu a forrásokban legkorábban 1171-ben szerepel, mely Benedek veszprémi ispán végrendelete, mely szerint Tálod községben a leányának adta három ekényi földjét és négy szolgáját, akiknek a nevei a következők: Zuga, Miku, Szerém és Burucci. Kora középkori iratainkban Thalad néven említik. Tálod falu templomát a XIII. század elején építették. Tálod falut - Pulával együtt a korai időktől fogva a Rátót nemzetség birtokolta. 1324-ben a Rátót nemzetség tagjai, Keszi Lőrinc fiai, János és László mesterek a veszprémi káptalan jelenlétében újabb adománnyal gazdagították családi kolostorukat. Rokonaik beleegyezésével atyjuk a kolostornak adta Thalad nevű birtokát azzal a feltétellel, hogy 86 évig még ők használják. A falu és a templom sorsáról csekély információ áll rendelkezésre. A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt, torony nélküli falusi templomocska volt. Később a falu a közeli Pulával együtt a devecseri Csóron család tulajdonában volt.

Amit bizonyosan tudunk, hogy a török hódoltság idején, 1548-ban a falut elhagyták lakói, és soha többé nem tértek vissza. Így a házak és a templom pusztulásnak indult, a területet a természet visszavette. Az évszázadok során teljes feledésbe merült a templom és a falu. A növényzettel teljesen benőtt romokat Rómer Flóris találta meg a XX. század elején. A templom feltárására 1970-ben került sor.

A falu környéke a középkorban még más képet mutatott. A Vázsonyi-Séd pulai szakaszán ma is látható a három középkori halastó gátjának maradványa. Mindhárom halastó vize, illetve az abból kifogott élőhal a Tálodi-kolostor szerzeteseinek böjtös élelmezését szolgálta. A „tartalék halat a Klastrom vízmedencéjében tartották. A pálosok a már rendelkezésre álló kutatási eredmények szerint nagy hangsúlyt fektettek a vízgazdálkodásra. Szerény méretű birtokaik gazdasági lehetőségeivel és a remeterendi életvitellel harmonizálva általában arra törekedtek, hogy a kolostoraik közelében lévő vízforrásokat komplex módon, malmokkal és halastavakkal használják ki. A pálosok emellett kifejezetten törekedtek a közeli piacos központokban, mezővárosokban található jövedelmező malmok birtoklásának megszerzésére is. Az itteni Séd vizében bőven élt apró kishal, s ugyancsak nagy számban volt lakója folyami rák is.

A Rátót nemzetségbeli Gyulaffyak egy tagja, Keszi (Keséi, Keszővi, Kresevi) II. Lőrinc alapította a táladi pálos kolostort Szent Erzsébet tiszteletére, a falu melletti erdőségben. Az alapítás pontos idejét nem ismerjük, azonban, ha elfogadjuk Hervay Ferenc feltételezését, miszerint: „teljesen hallgatnak a források az Idegsyt nevű kolostorról, ami talán azonos a Pula és Nagyvázsony között fekvő Táloddal, amelynek ugyancsak Szent Erzsébet volt a védőszentje, akkor azt mondhatjuk, hogy a táladi kolostor Idegsyt néven 1263-ban már biztosan létezett, s csak a későbbi források említik Tálod néven. Pál veszprémi püspök 1263-ban kelt írása szerint végig járta a Pálos kolostorokat, körülbelül ezen a helyen vagy a környékén egy Idegsít nevű kolostort említ. Ami biztosan állítható, hogy 1324-ben már létezett, hiszen 1324-ben Keszi Lőrinc fiai által új adománnyal gazdagodott a kolostor. Az 1324-es oklevél már egy kész templomot és kolostort említ, alapítása tehát a XIII. század végére eshet. 1369-ben „Tristianus fráter generalis kieszközölte, hogy I. Nagy Lajos király átírassa a kolostor alapítólevelét. A birtok adományt a király 1373-ban megerősíti. Ekkor Tálod birtokosa a Rátót nembéli Gyulaffy család volt. A kolostor, illetve annak temploma az alapító nemzetség temetkezőhelye is lehetett. A romoktól kissé lejjebb, egy kőből rakott medencénél fakad a Kinizsi-forrás. Ez a még ma is patakot adó bővizű forrás nyújtott lehetőséget a kolostor alapítására. A 13. század közepén alapított Pálos szerzetesrend számára épült monostort 600 m. hosszúságú kőfal vette körül. Az udvar északnyugati sarkában fakadt a bővizű forrás, és ugyanitt található a víztároló medence is. A kőkerítésen belül, az egykori udvaron különféle rendeltetésű épületek nyomai fedezhetők fel. A kolostor temploma egyhajós, 25 méter hosszú, egyenes szentélyzáródású volt. Ehhez csatlakozott az északi oldalon a szerzetesek számára épült 32x36 méteres, három szárnyból álló kolostor. A kolostort 1480 táján elhagyták a pálosok, akik a Kinizsi Pál által épített nagyvázsonyi új kolostorba költöztek, s helyüket ferences szerzetesek foglalták el. 1535-ben még 15 ferences szerzetes tartózkodott a falai között.

1552-ben Veszprémet megszállta a török, a kolostort a nagyvázsonyival együtt Magyar Benigna második férjének családja felrobbantotta, nehogy a törökök kezére kerüljön. Azóta az enyészeté. Az egyetlen, ma is álló jellegzetes falmaradványát a 19. század utolsó harmadában már Rómer Flóris is ilyen állapotban látta.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 16 Tálod (Thalad) falu
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Eltűnt Árpád-kori falu 16 - Tálod (Thalad) falu

Facebook

Google+

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Egert-Romanowska-Omilanowska
Németország - Útitárs
23% kedvezmény!9800 Ft helyett: 7546 Ft
Legszebb útvonalak
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
15:50 Story ExtraSztármagazin (2018)

TV2
16:50 CennetTörök filmsorozat (2017) (1. rész)

film+
16:50 Non-stopAmerikai-francia-angol akciófilm (2014)

Cool
16:25 Született detektívekAmerikai krimisorozat (2011) (II. évad 5. rész)

Viasat 3
16:00 Szellemekkel suttogóAmerikai sci-fi sorozat (2008) (V. évad 18. rész)

Mozi+
16:15 Z világháborúAmerikai-máltai akció-horror (ismétlés) (2013)

RTL II
15:50 Tom és JerryAmerikai animációs filmsorozat (2006)

SuperTV2
16:00 TényekHírműsor (2018)

Paramount Channel
16:50 Ki nevet a végén?Amerikai krimi (1995)

Duna Televízió
16:10 A hegyi doktor: Élet halál küszöbénNémet családi filmsorozat (1997) (V. évad 15/6. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Kristof Magnusson
Használati utasítás Izlandhoz
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Medgyes Péter
Világgá mentem - avagy hogy kerül egy angoltanár 100 országba?
23% kedvezmény!3490 Ft helyett: 2687 Ft
Cristina Gambaro
Skót kastélyok (A világ legszebb helyei)
23% kedvezmény!4990 Ft helyett: 3842 Ft