Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 8 - Ujlak falu
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
184  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 8 - Ujlak falu

Tihany

2011. március 6. vasárnap 20:19
2011. március 6. vasárnap
 46°53'24,172"N   46,889909
 17°53'09,624"E   17,885867

263  8  1  5  1

A Club Tihany Hotel sorompós portáján áthaladva, egészen a hotel sarkáig kell menni, a parkoló szélére. A parkoló délnyugati csücskénél van egy kerítés, két kapuval. Az első kapu az íjászoké. A második kapun áthaladva a lépcsőn fel kell menni, és a rom ott van előttünk.

A középkorban a terület együtt fejlődött a Magyar Királysággal. A földdarab fölött sokféle földesúr, szerzetesrend, kiskirály osztozkodott. Természetesen ki kell emelni a bencés rend szerepét, mint a félsziget legnagyobb, és sokáig egyetlen birtokosát. Két, ma már nem létező falva a félszigetnek: Apáti és Újlak az Árpád-korban, 1000 – 1301-ig egyedülálló és egyedüli szerepet töltöttek be a terület életében.

Miután I. András király 1055-ben itt építtette meg a királyi család temetkezőhelyét, és föléje a monostort, kezdetét vette a bencés apátság élete. Az apátság birtokai már alapításkor sem csupán a félszigetre szorultak, hanem a Balaton déli oldalán is számos terület tartozott az irányítása alá, a birtokok könnyű megközelítése pedig fontos szempont volt. A Cser-hegy déli oldalán megalakult egy révészfalu, ez volt Újlak, és a Balaton szemben fekvő partján, Szántódpusztán egy másik. A kompközlekedés folyamatos felügyeletet igényelt még akkor is, ha a komp ekkor még messze nem járt rendszeresen. Az ideje nagy részében a tihanyi öbölben pihenő kompra a félszigetről könnyű volt a feljutás, ám Szántódról indulva kicsit nehezebb volt az átjutás. A déli partról utazóknak jelentkezni kellett a révésznél, aki aztán füstjelekkel üzente meg Tihanyba, hogy utasok várakoznak a kompra. A Szántódpuszta felől felszálló füst könnyen látható volt a tihanyi hegyoldalból, így azonnal indulhattak is az utasokért komppal a túlpartra.

Újlak a révészeken és halászokon kívül az átkelés védelmére iderendelt várnép lakóhelye lehetett, akiknek számbeli gyarapodása miatt szükségessé vált egy templom felépítése. A XII. században épült az itt lévő Újlak révészfalu templomaként. Hasonló révészfalu emlékét őrzi Szigligeten az avasi templomrom. Így a középkori Újlak falu valószínűleg az átkelés védelmére létesült.

1267-ben említi egy pápai bulla, aszerint a kápolnát Szent Margitnak szentelték. Egy másik forrás, kérdőjelesen ugyan, de Szent András apostolt említi a templom védőjeként. Megjegyezzük, hogy vagy Antiokheiai Szent Margit, vagy skóciai Szent Margit jöhet ekkor szóba, hiszen Árpád-házi Szent Margit ekkor még élt.

A kis templom kora gótikus elemeket mutat, bár kialakítása, formája és mérete a romanikára emlékeztet. Egyhajós, szentélye egyenes záródású, keresztboltozatos volt, erre utalnak a ma is látható boltozat indítások. A hajó szélesebbre épült, mint a szentély, utóbbinak fala ma is áll. Érdekes, hogy a templom nem keletelt, hanem északi tájolású, ez ritka az ilyen korai és a környékbeli templomainknál.

Az Anjou-kor elején a Csákok és a Kőszegi család vetélkedése volt jellemző. A Zsigmond és Mátyás-kor alatt sem telt eseménytelenül a félsziget élete, azonban az igazi harcok csak az 1526-os Mohácsi csatavesztés után kezdődtek, ami után a Balaton déli partja az Oszmán Birodalom, az északi partja a Habsburgok kezébe került. Gyakorlatilag a tó egy természetes határvonalat húzott a két állam között. Persze mindennaposak voltak a csetepaték. A törökök jelentős hajóhadat üzemeltettek Foknál, ám az északi partnál lévő várakat így sem tudták jelentős ideig megtartani. Időnként megütköztek a magyar tengeren a tihanyi és a szigligeti sajkás vitézekkel. A Tihanyi-félszigeten levő három faluból kettő, Újlak és Apáti ezekben az időkben elpusztult.

A templom igazi kicsi, falusi, alaprajzú templomocska, mely gyönyörű helyre épült. Mellőle a kilátás pazar a Balatonra. 1963-ban történt feltárás a romnál, illetve az OMF állagmegóvási munkálatokat hajtott végre. Gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a rom a Tihanyi-félsziget egyik kis pici, eldugott látnivalója a sok közül.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 8 Ujlak falu
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Eltűnt Árpád-kori falu 8 - Ujlak falu

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Kristof Magnusson
Használati utasítás Izlandhoz
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
21:55 GodzillaAmerikai–japán kalandfilm (2014)

TV2
22:00 Fák jú Tanár úr! 2.Német vígjáték (2015)

film+
21:00 A Boszorkány-hegyAmerikai akciófilm (2009)

Cool
21:00 Terhes társaságAmerikai vígjáték (2010)

Viasat 3
21:00 A skorpiókirályAmerikai-német kalandfilm (2002)

Mozi+
21:00 James Bond: AranyszemAmerikai akciófilm (1995)

RTL II
19:50 Éjjel-Nappal BudapestMagyar filmsorozat (2019) (1517. rész)

SuperTV2
21:00 Megjött ApuciAmerikai vígjáték (2015)

Paramount Channel
19:10 Vadászat a Vörös OktóberreAmerikai akciófilm (1990)

Duna Televízió
19:30 Magyarország, szeretlek!Show műsor (2016)
Elekes Tibor
Erdély útikönyv "SC"
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Kristof Magnusson
Használati utasítás Izlandhoz
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Horvátország - Barangoló23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Élménygyűjtő - Barcelona - 100 csalogató ötlet23% kedvezmény!3590 Ft helyett: 2764 Ft