Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 8 - Ujlak falu
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
183  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 8 - Ujlak falu

Tihany

2011. március 6. vasárnap 20:19
2011. március 6. vasárnap
 46°53'24,172"N   46,889909
 17°53'09,624"E   17,885867

222  8  1  5  1

A Club Tihany Hotel sorompós portáján áthaladva, egészen a hotel sarkáig kell menni, a parkoló szélére. A parkoló délnyugati csücskénél van egy kerítés, két kapuval. Az első kapu az íjászoké. A második kapun áthaladva a lépcsőn fel kell menni, és a rom ott van előttünk.

A középkorban a terület együtt fejlődött a Magyar Királysággal. A földdarab fölött sokféle földesúr, szerzetesrend, kiskirály osztozkodott. Természetesen ki kell emelni a bencés rend szerepét, mint a félsziget legnagyobb, és sokáig egyetlen birtokosát. Két, ma már nem létező falva a félszigetnek: Apáti és Újlak az Árpád-korban, 1000 – 1301-ig egyedülálló és egyedüli szerepet töltöttek be a terület életében.

Miután I. András király 1055-ben itt építtette meg a királyi család temetkezőhelyét, és föléje a monostort, kezdetét vette a bencés apátság élete. Az apátság birtokai már alapításkor sem csupán a félszigetre szorultak, hanem a Balaton déli oldalán is számos terület tartozott az irányítása alá, a birtokok könnyű megközelítése pedig fontos szempont volt. A Cser-hegy déli oldalán megalakult egy révészfalu, ez volt Újlak, és a Balaton szemben fekvő partján, Szántódpusztán egy másik. A kompközlekedés folyamatos felügyeletet igényelt még akkor is, ha a komp ekkor még messze nem járt rendszeresen. Az ideje nagy részében a tihanyi öbölben pihenő kompra a félszigetről könnyű volt a feljutás, ám Szántódról indulva kicsit nehezebb volt az átjutás. A déli partról utazóknak jelentkezni kellett a révésznél, aki aztán füstjelekkel üzente meg Tihanyba, hogy utasok várakoznak a kompra. A Szántódpuszta felől felszálló füst könnyen látható volt a tihanyi hegyoldalból, így azonnal indulhattak is az utasokért komppal a túlpartra.

Újlak a révészeken és halászokon kívül az átkelés védelmére iderendelt várnép lakóhelye lehetett, akiknek számbeli gyarapodása miatt szükségessé vált egy templom felépítése. A XII. században épült az itt lévő Újlak révészfalu templomaként. Hasonló révészfalu emlékét őrzi Szigligeten az avasi templomrom. Így a középkori Újlak falu valószínűleg az átkelés védelmére létesült.

1267-ben említi egy pápai bulla, aszerint a kápolnát Szent Margitnak szentelték. Egy másik forrás, kérdőjelesen ugyan, de Szent András apostolt említi a templom védőjeként. Megjegyezzük, hogy vagy Antiokheiai Szent Margit, vagy skóciai Szent Margit jöhet ekkor szóba, hiszen Árpád-házi Szent Margit ekkor még élt.

A kis templom kora gótikus elemeket mutat, bár kialakítása, formája és mérete a romanikára emlékeztet. Egyhajós, szentélye egyenes záródású, keresztboltozatos volt, erre utalnak a ma is látható boltozat indítások. A hajó szélesebbre épült, mint a szentély, utóbbinak fala ma is áll. Érdekes, hogy a templom nem keletelt, hanem északi tájolású, ez ritka az ilyen korai és a környékbeli templomainknál.

Az Anjou-kor elején a Csákok és a Kőszegi család vetélkedése volt jellemző. A Zsigmond és Mátyás-kor alatt sem telt eseménytelenül a félsziget élete, azonban az igazi harcok csak az 1526-os Mohácsi csatavesztés után kezdődtek, ami után a Balaton déli partja az Oszmán Birodalom, az északi partja a Habsburgok kezébe került. Gyakorlatilag a tó egy természetes határvonalat húzott a két állam között. Persze mindennaposak voltak a csetepaték. A törökök jelentős hajóhadat üzemeltettek Foknál, ám az északi partnál lévő várakat így sem tudták jelentős ideig megtartani. Időnként megütköztek a magyar tengeren a tihanyi és a szigligeti sajkás vitézekkel. A Tihanyi-félszigeten levő három faluból kettő, Újlak és Apáti ezekben az időkben elpusztult.

A templom igazi kicsi, falusi, alaprajzú templomocska, mely gyönyörű helyre épült. Mellőle a kilátás pazar a Balatonra. 1963-ban történt feltárás a romnál, illetve az OMF állagmegóvási munkálatokat hajtott végre. Gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a rom a Tihanyi-félsziget egyik kis pici, eldugott látnivalója a sok közül.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 8 Ujlak falu
[Hibabejelentés]
TOP 12 utazási blog
Montenegró23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Legszebb útvonalak
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Kristof Magnusson
Használati utasítás Izlandhoz
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
18:00 RTL Híradó – Esti kiadásHírműsor (2019)

TV2
16:55 Alex felügyelő: Üdvözlet Lodz-ból!Lengyel krimi-sorozat (2012) (I. évad 1. rész)

film+
16:50 RangoAmerikai animációs film (2011)

Cool
18:30 Szilveszter éjjelAmerikai vígjáték (2011)

Viasat 3
18:50 Támad a Mars!Amerikai akció-vígjáték (1996)

Mozi+
18:50 Johnny English újratöltveAngol-francia-izraeli vígjáték (2011)

RTL II
18:10 A Gyűrűk Ura - A király visszatérAmerikai kalandfilm (2003)

SuperTV2
18:50 AvatarAmerikai-angol fantasztikus kalandfilm (2009)

Paramount Channel
18:25 Mona Lisa mosolyaAmerikai movies - dráma (2003)

Duna Televízió
17:00 Gasztroangyal: Köveskál (2014)
Sándor Anikó
Thaiföldi feleség
23% kedvezmény!3490 Ft helyett: 2687 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Vajta Gábor
Idelent - Ausztrália egy bevándorolt szemszögéből
23% kedvezmény!2990 Ft helyett: 2302 Ft
Barcelona - Marco Polo23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Dienes Tibor
Albánia útikönyv - Útikönyv - Varázslatos tájak
23% kedvezmény!5980 Ft helyett: 4605 Ft