Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Tátra, Kőpataki tó - Tarpataki vízesések túra, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
863  0  0

Szlovákia

Tátra, Kőpataki tó - Tarpataki vízesések túra, SzG3

059 60 Vysoké Tatry

2017. augusztus 20. vasárnap 16:45
2017. augusztus 3. csütörtök
 49°10'29,649"N   49,174764
 20°13'44,787"E   20,228968

443  28  1  5  2

Sziasztok, Gábor vagyok!

Alapvetően ezért jöttünk ide, de ez a nap alapvetően meg is változtatta a hozzáállásunkat a Tátra szlovákiai szakaszához. Az előző nap felmentünk a tátralomnici kabinos felvonó alsó állomásához, az árakról tájékozódni, meg úgy általában képben lehessünk (az árakról és az egyebekről interneten is lehet információkhoz jutni, de én azért a helyszínen is leellenőriztem azokat). Ezzel kapcsolatban néhány megjegyzés: a Lomnici csúcsra most sem jutottam fel (ez talán most már az egyetlen olyan hely, ahová konkrétan nem tudtam még eljutni, bár a helyszínen voltam. Kicsi a kapacitása és ahogy kedden megnéztük a lehetőségeket, már vasárnapig eladták az összes jegyet. Az interneten lehet előre jegyet venni, de egy magas hegyvidéken még másnapra sem tudja megmondani az ember, hogy felhős lesz-e a csúcs, nemhogy öt napra előre. Később napközben több napon keresztül felhőben volt a csúcs, ilyenkor nem tudom, hogy visszaadják-e a jegy árát? Nem igazán akartam kb. 3 x 47 Eurót csak úgy kidobni. Az árakkal kapcsolatban jó tudni, mindenhol figyelembe veszik az életkort, mi mindenhol két nyugdíjas és egy tanuló jegyet vettünk. Itt végül is egy kombijegyre voksoltunk, mivel túrázni is akartunk. Fel a felvonóval a Skalnate pleso-hoz (Kőpataki tó), onnan a Felső turista úton (Tatranská magistrála) le a Tarpataki vízesésekig (közbe ejtve egy turista házat, ahol ebédelünk majd), végül siklóval le Ótátrafüredre. Itt persze még az is közre játszik, hogy a kocsit a kötélpálya alsó állomásánál hagytuk (ingyenes parkolás) és még oda vissza kellett menni a tátrai villamossal. Alapvetően nem egy nagy távolság, de:!!! és itt néhány nagy felkiáltójel. Mindenhol, a térképeken, a helyszíni turista tábláknál mindenhol időt adnak meg a táv teljesítésére. Ez önmagában nem lenne olyan nagy baj, ha az emberek nem különböznének annyira korban, teljesítőképességben, stb. Egy gyakorlott turista a táv ismeretében (feltéve ha a terepet is ismeri), akkor elég pontosan meg tudja határozni a rászánni való időt. Persze itt lehetne mondani azt, hogy ott a térkép, de onnan nem mindig lehet a pontos távot levenni, főleg ha kanyarog a turista út.

Mi abból indultunk ki, hogy a turista házig (Zamkovszky-menedékház) 50 percet jelzett a térkép és a tábla is. Na itt jött a csapda: az út olyan kövekkel volt kirakva, ahol zergeként lehetett csak ugrálni, minden figyelmet arra kellett fordítani, hogy ne bicsakoljon ki az ember lába. Hiába volt nordic walking bot, jó túracipő, nagyon oda kellet figyelni. Még az is kész csoda, hogy Lili és Éva is végig csinálták az egészet (azért nem minden zokszó nélkül), de este azért nem fájt a lábuk, sem a térdük (valószínűleg a jó felszerelés is besegített). Ha nézelődni akartak, akkor meg kellett állniuk, nehogy kificamítsák a lábukat. Nagy nehezen leevickéltünk a turista házig (kétszer annyi időt felhasználva, mint amit jeleztek). Itt viszont legalább jót ettünk és ittunk. A szlovákokról itt el kell mondani két dolgot: hatalmas a belső turizmus, szinte mindenhol özönlik a nép és ezt a tömeget mindenhol kezelni tudják. Valamint: a szlovák (és a cseh is) két dolgot iszik 95%-ban, sört és kofolát. Ez utóbbi a kóla helyett van (szerintem nem engedték be az országba a kólákat), gyógynövény alapú és tényleg nem rossz az íze. A maradék 5% a más ital. azért egy harmadik is: mindenhol tisztaság és csend van! Megfizethetetlen!!!!!!!!!!!!!! Na de vissza a túrához. Innen tovább mentünk lefelé, az út sem javult semmit. Nagy nehezen (lassan) elértünk az első vízeséshez. Ez egy magányos vízesés, de szép. Alattunk láttuk egy korábbi tornádó pusztítását, ripityára törte a fákat. Majd elértünk egy kisebb büfészerű épülethez, ahol leültünk egy kicsit és besöröztünk (csak alkoholmentes citromos Aranyfácán sört ittunk mindenhol) és bekofoláztunk. Ebből lehet többek között cukormentes változatot is kapni. Ez után én lementem a vízesésekhez, a többiek pihentek egy kicsit. Visszatérve rámentünk a Hrebienokra (Tarajka) menő turista útra, ami szokatlan módon vízszintes volt és nem volt kővel borítva. Kb. 20 perc alatt elértük a sikló felső állomását. A két sikló kb. 10 percenként fordul (egyik le, a másik fel) és elég nagy tömeget le tud vinni, így nem kell sokat várni rá). Ahogy lejutottunk Ótátrafüredre, egy kis pihenés után lementünk a vasútállomásra. Ez pontosan a sikló állomása alatt van kb. 200 m-re. A kocsi miatt vissza kellett menni Tátralomnicra. Itt egy kicsit várni kellett, mivel óránkét megy a vonat abba az irányba. Egyébként ez az állomás egy csomópont, mivel nem csak Tátralomnic irányába mennek a vonatok, hanem Csorbató és Poprád felé is. Ráadásul eléggé olcsó, így jó bekalkulálni a közlekedésbe, ha a kocsi nem annyira fontos és van egy kis plusz időnk. Egyébként teljesen modern szerelvények, nemrég cserélték le azokat. A légkondicionálást nem ismerik (máshol sem). Szerintem erről ennyi elég, magát a túrát részletesebben meg lehet nézni a Fotóalbumon keresztül, aminek a címét szokás szerint a webcím helyére tettem fel.

A konklúzió: a szlovák Tátra nem való mindenkinek, ezen az oldalon sokkal nehezebb a túrázás, mint a lengyel oldalon. Ott a völgyek szelídebbek, sok helyen az alternatív közlekedés is megoldott: kerékpár, lovas kocsi, traktoros pótkocsis kis busz, stb). Elsősorban a feleségem miatt inkább más irányba tereltem a továbbiakat és inkább a Szepességet néztük meg (amit egyébként is beterveztem, de nem ilyen alapossággal).

Tátra, Kőpataki tó Tarpataki vízesések túra, SzG3
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Tátra, Kőpataki tó - Tarpataki vízesések túra, SzG3

Facebook

Google+

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Hargittai István
Moszkvai séták a tudomány körül
23% kedvezmény!4200 Ft helyett: 3234 Ft
Legszebb útvonalak
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Barcelona - Rendhagyó útikalauz gyerekeknek23% kedvezmény!2800 Ft helyett: 2156 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
12:45 FókuszKözszolgálati magazin (2019)

TV2
13:35 Walker, a Texas-i kopó: 6 óraAmerikai akciófilm-sorozat (1993) (VIII. évad 16. rész)

film+
12:45 ÖsszeláncolvaAmerikai thriller (2013)

Cool
13:15 Cobra 11: Az utolsó napNémet akciófilm-sorozat (2010) (XV. évad 11. rész)

Viasat 3
13:05 Glades - Tengerparti gyilkosságokAmerikai krimisorozat (2012) (III. évad 4. rész)

Mozi+
13:25 A felejtés béreAmerikai sci-fi akciófilm (ismétlés) (2003)

RTL II
12:50 Segítség, bajban vagyok!: A hiú modelljelöltMagyar realitysorozat (2013) (47. rész)

SuperTV2
13:15 Hal a tortánVendégváró valóság-show (2013)

Paramount Channel
12:55 Moulin RougeAusztrál musical (2001)

Duna Televízió
12:50 Főzzünk megint egyszerűen: Éjjeli nassolásAngol ismeretterjesztő sorozat (2003) (II. évad )
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
John Sykes
111 különleges hely - London
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Szimcsák Attila
Motoros túrázás - kalandok Európa útjain
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Serdián Miklós György
Izrael - Cenzúrázatlan kiadás
23% kedvezmény!4000 Ft helyett: 3080 Ft