Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»VESZPRÉM - Veszprémvölgyi apácakolostor és Jezsuita templom
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
183  1  0

Magyarország

VESZPRÉM - Veszprémvölgyi apácakolostor és Jezsuita templom

8200 Veszprém, Veszprémvölgyi utca 64.

2011. április 12. kedd 10:48
2011. március 20. vasárnap
 47°05'55,610"N   47,986410
 17°53'16,936"E   17,887899

93  19  0  5  1

Eddigi túráinkban többször említettem a Veszprémvölgyi apácákat. A Szűz Mária apácakolostor az akkori városmagtól elkülönülten, a Séd-völgy nyugati részén (Vezsprémvölgy, Betekints-völgy) kapott helyet, 1020 körül. A kolostor az első apácazárda és nevelőintézet volt Magyarországon, melynek feladata az volt, hogy az előkelő magyarok leányait a keresztény hit igazságaira oktassák, s a nyugati udvaroknál otthonos műveltség, finom modor, jóízlés és művészi kézimunka titkaiba beavassák.

Az ortodox keresztény kolostort feltehetőleg I. István király hozta létre, fia, Szent Imre herceg feleségének, egy bizánci hercegnőnek a kíséretében érkező apácák számára. Ránk maradt görög nyelvű alapítólevelének 1109-es átirata, amely a Magyar Országos Levéltár legkorábbi eredeti dokumentuma. A nőnevelés mellett a veszprémvölgyi apácák feladata volt az országban épülő templomok egyházi ruhákkal való felszerelése. Korabeli emlékek alapján ugyanis az egyházak felállításánál Szent István magára vállalta az egyházi ruhák előállítását, míg papokat és könyveket adni a püspökök dolga volt. A templomok egyházi ruhákkal, díszes terítőkkel és misemondó ruhákkal való felszerelésének feladata így Gizella királynéra hárult, aki ezt udvarhölgyeivel, de főként a veszprémvölgyi apácákkal végezte.

Valószínűleg itt készült az a miseruha is, amelyet 1031-ben a monostor apácái varrtak a székesfehérvári bazilika számára bíborselyemből és díszítettek sodrott aranyszálakkal, és amely később a magyar királyok koronázási palástja lett. A hagyomány szerint a palást készítésében maga Gizella királyné is részt vett. Erre a palást latin felirata engedett következtetni: „Casula haec operata et data est ecclesiae s. Mariae sitae im Civitate Alba: Anno incarnationis Christi MXXXI, Indictione XIIII. a Stephano Rege et Gisla Regina”. („E misemondó ruhát Szűz Mária Fehérvár városban lévő egyházának készítetté és adá Krisztus megtestesülésének 1031. évében, az adókivetés 14. esztendejében István király és Gizella királyné”)

A palást hiteles másolata a Gizella Királyné Múzeumban jelenleg is megtekinthető.

A paláston kívül volt Gizellának egy miseruhája, amellyel a magyar hímző művészetet, az ún. magyar öltést Európa szerte ismertté tette.

A kolostorhoz keletelt templom tartozott, egyenes szentélyzáródással, nyugati végén négyzetes toronnyal. Később az északi falához kápolnát építettek, benne kriptával. Ezeket azonban nem sokra rá el is bontották, mert új templomot építettek a korábbitól északra, 25 méter hosszú hajóval és a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel.

1240 környékén, IV. Béla király kérésére az ortodox apácák helyét ciszterciek vették át. Az ő nevükhöz köthető a kolostor helyreállítása és kibővítése a 14. század végén. Az 1387-ben Konch mesterrel megkötött szerződés megmaradt az utókornak: megrendelték többek között a torony beboltozását, új épületrész emelését, betegszoba, ebédlő építését, kőből és cserépből kemencék felhúzását, boltozott vízvezeték, csatorna, vízöblítéses árnyékszékek kialakítását, mindezek vakolását, meszelését, burkolását. A részletes felsorolás különleges építéstechnikai érték, utal arra, hogy egy korszerű, korához képest igencsak jól felszerelt kolostor működött itt.

A zárda végül, hasonlóan a Szent Katalin Domonkos Apácakolostorhoz, 1552-ben, Veszprém török ostromakor néptelenedett el, ma már csak romjai állnak.

Jezsuita templom: A török hódoltság után a domonkos apácák birtokait és a kolostor romjait a győri jezsuiták kapták meg 1625-ben, majd a régi templom maradványain, közvetlenül a kolostor mellé, annak köveit felhasználva 1747-ben elkezdték építeni a ma is látható új barokk templomot, mely teljesen soha nem készült el. A kőfaragásokban, stukkódíszekben gazdag nagyméretű templom falai már készen álltak, ám mielőtt befejezhették volna, II. József feloszlatta a rendet. Ebből kifolyólag a templomot soha nem szentelték fel, és a jezsuita szerzeteseknek el kellett hagyniuk Veszprémet, akiknek helyébe senki sem lépett. A völgyben az egyházi szellemi élet a XVIII. század végére fokozatosan megszűnt.

A ’60-as években az állatkert és a vidámpark létesítésekor került a maradványokra sátortető, és utána múzeumi raktárként használták. Az 1990-es években a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vette át a kezelését, ekkor tervet készítettek a felújítására is.

2009-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata húsz évre vagyonkezelésbe vette a templomot és az egykori veszprémvölgyi apácakolostor romjait.

A templom építése mintegy 270 év után most fejeződött be, és 2010-től látogatható, ökumenikus zarándokhelyként is szolgál.

A rom körül, a vidámpark helyén gyönyörű parkot hoztak létre, és a mellette lévő sziklatetőn csodálatos túra tehető, gyönyörű kilátással.

Oszd meg ezt a helyszínt: VESZPRÉM - Veszprémvölgyi apácakolostor és Jezsuita templom

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Barcelona - Marco Polo23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Legszebb útvonalak
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Firenze - Marco Polo23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:10 Mickey egérAmerikai animációs kalandvígjáték-sorozat (2013) (I. évad 7. rész)

TV2
09:50 TrendmániaStílusmagazin (2019)

film+
09:00 Laura csillaga és az álomszörnyekNémet animációs film (2011)

Cool
09:00 Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki: Élet és állattársakAmerikai animációs vígjátéksorozat (1960) (8. rész)

Viasat 3
08:00 JóbarátokAmerikai vígjátéksorozat (1999) (VI. évad 18. rész)

Mozi+
09:10 Fészkes fenevadakAngol-amerikai vígjáték (1997)

RTL II
08:00 Sherlock: A sátán kutyáiAngol krimisorozat (2010) (II. évad 2. rész)

SuperTV2
09:00 TrendmániaStílusmagazin (2019)

Paramount Channel
08:45 Mona Lisa mosolyaAmerikai dráma (2003)

Duna Televízió
08:15 Nálatok, laknak állatok?: Boci és babaNémet tévéfilmsorozat (2014) (IV. évad )
Zsigmond Enikő
Izland, ahol az idő születik
23% kedvezmény!2890 Ft helyett: 2225 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Angelica Ralphstone
A világ legszebb nemzeti parkjai
23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Ács László
Vietnam, Laosz, Kambodzsa
23% kedvezmény!6950 Ft helyett: 5352 Ft
Dr. Somorjai Ferenc
Prága útikönyv - kivehető térképmelléklettel
23% kedvezmény!2999 Ft helyett: 2309 Ft