Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»VÖRÖSBERÉNY, Református erődtemplom
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
183  1  0

Magyarország

VÖRÖSBERÉNY, Református erődtemplom

8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 103.

2011. február 13. vasárnap 19:07
2011. január 23. vasárnap
 47°02'49,210"N   47,468630
 18°00'29,713"E   18,811500

52  14  0  5  1

Gyönyörű, épségben megmaradt XI - XII. századi templom Balatonalmádi Vörösberény, Veszprémi úton.

A vörösberényi református templom falaiban egy, még Szent István korában épült falusi egyháznak maradványai rejtőznek.

A templom alapja egyszerű, téglalap alaprajzú kőtemplom, egyenes záródású és a hajóval azonos szélességű szentéllyel. A keresztboltozatos szentély diadalív közbeiktatásával csatlakozott a hajóhoz. A szentélyboltozat és a diadalív lenyomatai láthatók a padlástérben, mivel az egykori templom magasabb volt a mai boltozatnál. Az északi falban látható szögletes mélyedés e román kori templomhoz tartozó szentségtartó fülke. E korai templom alakját és méretét a keleti és nyugati falon kívül függőlegesen végighúzódó falvarratból lehet megállapítani.

A második építési szakaszban (XII. század) a korábbi kistemplomot déli irányban bővítik, az épület teljes hosszában, a szentéllyel együtt. E célból a déli falat elbontják, és kijjebb helyezik. Mivel az első templom szentélye keresztboltozatos, a három méterrel bővült fesztávot csak két egymás melletti keresztboltozattal tudták beboltozni, ezért meghagyták a régi boltozathordó falat a diadalívig. A bővített részt külön boltozták, ami által egymás mellett fallal elválasztott két szentélyt alakítottak ki. Az eredeti megmaradt szentélynek, míg a déli, bővített részből oldalkápolnát alakítottak ki.

A gótikus átépítésre feltehetőleg a XIV-XV. században került sor. A déli homlokzatra csúcsíves, nagyobb ablaknyílás került, valamint két gótikus ablakot nyitottak a nyugati zárófalon is. A régi ablaknyílásokat a szentélyen lévők kivételével befalazták. A diadalívet áthelyezték a szentélyrész bővítése érdekében. A déli homlokzat elé támpilléres harangtornyot emeltek. amelynek tágas, ülőfülkés toronyalja egyben a bejárat is.

A negyedik építési korszakban feltehetőleg a török pusztítás utáni, romos állapotból kellett helyreállítani. Jellegében nem változtatják meg a templomot, inkább csak helyreállítási munkákról van szó, barokk stílusban.

Az ötödik és egyben az utolsó építési korszak a második barokk, melyben elnyeri a templom a mai jellegét. A templomtér lefedését teljesen megváltoztatva három csehsüveges boltozattal egységes csarnokká alakítják az egész teret. Megszüntetik a boltozott szentélyt és mellette a kápolnát. Mivel az új tér alacsonyabb, mint a középkori, az előnytelen nyomott térhatás ellensúlyozására 80 - 100 cm-rel lesüllyesztették. A templom nyugati felébe karzatot építenek, melynek középső tartóoszlopához felhasználják a régi templom síkmennyezetét alátámasztó oszlop lábazatát. Az előző építési korszak ablakait befalazzák, és két újat nyitnak a déli homlokzaton, és egyet a nyugati homlokzat tengelyében. A tornyot is egyszerű, félkörívben záródó ablakokkal látják el. A toronyból a hajóba nyíló bejárat magasságát csökkentik, és ekkor festik fel a befalazott részre a renoválás évszámát - 1789.

A templom építési korszakai ezzel le is zárultak, később már csak egy újabb ablakot nyitnak, és megépítik 1899-ben a keleti karzatot.

A templomba belépve még mindig fellelhetők az eredeti, középkori falak, és az eredeti falfestmények részletei. Az eredeti középkori templomról is kaphatunk képet, hiszen a falakat javarészt megtartották, lényegében csak hozzáépítettek.

A templomot körülvevő fal nem a középkorban épült, azt a XVIII. század elején a reformátusok építették védelmi céllal, a katolikusok ellen, a tőlük várható újabb visszavételi kísérlet miatt.

A mai Vörösberény (középkori nevén Szárberény) a Veszprémvölgyi apácák birtoka volt. Első királyunk, Szent István adta egy általa, Veszprémvölgyben alapított monostornak, ahova apácákat gyűjtött. Az ásatási eredmények szerint a templom a XI. században már állt, és temető vette körül, melyet később megszüntettek. A sírok nagy részét ismeretlen okok miatt felszedték, de az újkori sekrestye alatt megmaradt temetőrészen a feltárt sírokból X. XI. századra utaló úgynevezett S végű hajkarikák, sőt IV. századi római pénzek is előkerültek.

Az első királyunk neve alatt fennmaradt 10 oklevél között előkelő helyet foglal el a Veszprémvölgyi monostorról szóló, amelyet eredetileg 997 - 1010 körül írhattak, de ez sajnos eredetiben nem maradt fent, csak az 1109-ben Kálmán király által átírt oklevél. A Kálmán király által megújított adománylevélbe Szárberényt 54 házzal rendelkező falunak említik. Vörösberény 1567-ben kerül török kézre, de a templom nem válik teljesen romossá, sőt a reformátusok elfoglalják, és használják. 1625-ben II. Ferdinánd Vörösberényt a győri jezsuita kollégiumnak adományozta. Az új földesúr igényt tartott a templomra, és 1700 körül fegyveres erővel elfoglalja, azonban a reformátusok a plébánost elűzik. Az 1700-as évek elején a templom tulajdonlásáért többször is harcolnak a katolikusok és reformátusok. 1737 után a templom végleg a reformátusoké marad, mert minden felszólításnak, erőszakos kisajátításnak ellenállnak.

TOP 12 utazási blog
London - Rendhagyó útikalauz gyerekeknek23% kedvezmény!2800 Ft helyett: 2156 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Eötvös Károly balatoni utazásai23% kedvezmény!4390 Ft helyett: 3380 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
00:40 Magyarul BalóvalKözéleti háttérműsor (2018)

TV2
02:00 Tények ExtraHírműsor (2018)

film+
00:45 DisturbiaAmerikai thriller (2007)

Cool
01:00 Dr. Csont: Izzó féltékenységAmerikai krimisorozat (2007) (VI. évad 8. rész)

Viasat 3
01:35 MacGyverAmerikai akciófilm-sorozat (2016) (I. évad 8. rész)

Mozi+
01:20 A bolygó neve: HalálAngol-amerikai sci-fi horror (1986)

RTL II
01:00 A gyanú árnyékában: Az exbarátnő ráhajtott a páromra!Magyar dokureality-sorozat (2012) (123. rész)

SuperTV2
01:25 Az idegenAmerikai akciófilm (2003)

Paramount Channel
00:55 Fekete esőAmerikai akciófilm (1989)

Duna Televízió
01:10 Egy egyedi eset - Szalai Györgyi portré (2016)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Írország - A legjobb országjáró útvonalak23% kedvezmény!3490 Ft helyett: 2687 Ft
Kuba - A legjobb országjáró útvonalak23% kedvezmény!3490 Ft helyett: 2687 Ft
Kaiser Ottó
A Kárpát-medence 1000 csodája
20% kedvezmény!12999 Ft helyett: 10399 Ft