Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
902  0  0

Szlovákia

Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3

969 72 Svätý Anton

2016. március 23. szerda 14:54
2016. március 17. csütörtök
 48°25'17,763"N   48,421461
 18°56'34,287"E   18,942719

1032  26  0  3  1

Sziasztok, Gábor vagyok!

A selmecbányai beszámolónál leírtam, hogy miért mentem oda. Máskor, ha Zólyom felé megyek, akkor maradok a főúton. Most viszont Szentantal felé (és Selmecbánya felé) le kell kanyarodni balra a főútról Hontnémetinél (szlovákul Hontianske Nemce). Viszonylag keskeny, elhagyatott út, Szentantalig talán ha egy falu van. Maga a táj gyönyörű, egy szép patak mentén fut az út, de talán nem ez a hely, ahol szívesen lerobban az ember a kocsijával. Az elágazástól úgy 20 km-re van a falu, a kastélyt könnyű észrevenni, mivel gyakorlatilag az út mentén van. Az út és közte viszont parkolók vannak, főidényben fizetős.

Már korábban is jártam erre, így magába a kastélyba most nem mentem be, engem a külseje jobban érdekelt. Korábban eléggé lepukkadt állapotban volt, most viszont teljes pompájában mutatkozik meg. Kívül-belül nagyon szépen felújították. A kastély 1744-ben épült barokk stílusban, a 19. század elején klasszicista stílusban átalakították. Különlegessége, hogy a naptár számszimbólum szerint tervezett épületnek eredetileg 365 ablaka, 52 terme, 12 kéménye, 7 árkádja és a négy évszak alapján 4 bejárata volt, mely beosztás a későbbi átépítések során némileg módosult. Korábban nem tudtam a kastély parkját megtekinteni, mivel zárva volt veszélyes faállomány miatt. Mostanra ezt is szépen rendbe hozták, szép sétákat lehet tenni benne. A parkban két tó is található, bár hegyoldalban került kialakításra az egész. A kialakítása egy kicsit emlékeztet a kasseli Bergparkra, ugyanúgy bazalt kövekkel kerítették körbe a tavakat, a patakmeder is bazaltkövekkel van kirakva, egymásra rakott bazaltkövekből készítettek kis vízeséseket. Csak persze jóval kisebb méretben. Aki ezen az apróságon (mesterkéltség) túl tudja tenni magát, annak jó sétalehetőség a park a jól kiépített útjaival.

Kiegészítés: az arborétum után (Zólyom, Borova Hora arborétum) errefelé mentünk haza, a többiek még nem látták a kastély parkját, ami egy hegyoldalban lett kialakítva (ami azért érdekes, mert tavakat nem szoktak hegyoldalba telepíteni). A képeken látszik, hogy a vízrendszer ellátását komolyan megtervezték. Valahonnan fentről befogtak egy forrást, annak vizét az út mellet bevezették a felső tóba, onnan egy patakon keresztül belefolyik a víz a nagy tóba. Onnan szintén egy köves patakszerűségen lefolyik a víz az alsó sétaút mellé, majd onnan végső soron befolyik a fentről jövő patakba. A park maga nagyon szép volt.

Most jön a lényeg. Az előző bejegyzésben már írtam, hogy mennyire más itt a légkör, mint otthon. A parkolóban azt ajánlották, hogy az út túloldalán lévő Ranch Nádej-ben ebédeljünk. Először egy kicsit ódzkodtam a dologtól, nálunk ha egy rancson ebédelnék, ingem-gatyám rámenne arra. Célszerű autóval felmenni oda, mivel kb. 400 m-re van a főúttól és elég meredek felgyalogolni oda. Jó időben a kerthelyiségben lehet enni (elég régen jutottam ilyen helyhez). Ez tényleg egy rancs (lovas), éppen valamilyen lovas vizsga (vagy verseny) volt a pályán, de mindenhol látszott, hogy lótenyésztéssel és lovaglással foglalkoznak. Az ételek, azon túl, hogy nagyon finomak voltak, abszolút megfizethetőek. Ismerve a szlovák adagokat, csak két levest, két főételt rendeltünk, plusz palacsintát, két narancs dzsúzt, alkoholmentes sört, Nesteát. Igazunk is volt, mivel a lányom egy görög salátát kért grillezett csirkével, amikor megkapta, azt mondta, hogy ez nálunk fatányérosnak számít (kis túlzással). Én egy pikáns sertéshúst ettem plackival. Erős volt, de a nagyon kellemes kategóriában. A legmeglepőbb a fokhagymaleves volt (bár a csehektől már ismert volt, hogy nagyon jó fokhagyma leveseket csinálnak), pozitívan lórugászerű volt. És utána nem lett büdös az ember a fokhagymától. Látszik, hogy az ízekkel nem bánnak visszafogottan. Mindhárman megállapítottuk, hogy nagyon-nagyon finom volt az ebéd és látszott, hogy jó alapanyagokat használtak. Mindezért borravalóval 20 Euro-t fizettünk. Nálunk ugyanez ugyanilyen körülmények között minimum a duplája lett volna, az esetleges minőségi és mennyiségi eltérésekről nem is beszélve.

Oszd meg ezt a helyszínt: Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Joe Dispenza
Engedd el önmagad - ...és válj új emberré!
22% kedvezmény!4 490 Ft helyett: 3 502 Ft
Legszebb útvonalak
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
18:00 RTL Híradó – Esti kiadásHírműsor (2021)

TV2
18:00 TényekHírműsor (2021)

film+
18:40 ...és megint dühbe jövünkOlasz akcióvígjáték (1978)

Cool
18:00 CSI: Miami helyszínelők: May DayAmerikai krimisorozat (2002) (9. évad 22. rész)

Viasat 3
18:05 A mentalistaAmerikai krimisorozat (2012) (5. évad 8. rész)

Mozi+
19:00 47 RoninAmerikai fantasztikus kalandfilm (ismétlés) (2013)

RTL II
18:15 A gyanú árnyékában: Mindenáron unokát akarok!Magyar dokureality-sorozat (2012) (142. rész)

SuperTV2
18:05 MagánnyomozókMagyar doku-reality sorozat (2014) (1. évad 2. rész)

Paramount Network
19:00 Cobra 11Német detective (2000) (7. évad 705. rész)

Duna Televízió
18:00 Híradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
3
0/5
1 szavazat: 3 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!